עושים כמה דברים במכון וייצמן. בעיקר מנסים כנראה לעזור לאנושות, אבל מדי פעם גם מתפלק להם והם מתעסקים בדברים זניחים…. סתם. מה שפעם היתה נחלת העניין של סוכרתיים, בשנת 2015 מעניינת 80% מהעולם המערבי – סוכר, והתגובה שלנו לסוכר.

אז אתמול, פורסם מחקר במגזין די נחשב, המחקר הזה, שאתם מוזמנים לקרוא אותו. אבל בתרבות האמ-לק, ידוע שרצוי לתקצר כל מה שאפשר. מה שהוא אומר בשורה התחתונה – זה שלכל בן אדם יש תגובה שונה (ככל שזה נוגע לייצור אינסולין) כשהוא אוכל מאכל מסוים. אצל בן אדם אחד זו תהיה גלידה, אצל שני, אורז. מה שמעמיד בספק את כל ההנחיות של העולם המערבי ב-10 השנים האחרונות בכל מה שנוגע ל"אינדקס גליקמי", וההתייחסות אליו בתפריט היומי שלנו.

במחקר נמצא כי הנבדקים הגיבו באופן שונה משמעותית לארוחות פשוטות ומורכבות כאחד. למשל, אצל משתתפים רבים זינקו רמות הסוכר בדם לאחר צריכת מנה סטנדרטית של גלוקוז, אך אצל רבים אחרים זינקו רמות אלה דווקא לאחר אכילת לחם לבן ולא גלוקוז.  משתתפי המחקר (800) צוידו במכשירי ניטור קטנים שמדדו את רמות הסוכר בדמם באופן רציף. הם התבקשו לרשום את כל מה שאכלו וכן את מאפייני אורח החיים שלהם כגון זמני שינה והתעמלות. גישה זו איפשרה למדענים לעקוב אחרי תגובות אישיות למזונות שונים. בשלב השני של המחקר, פיתחו המדענים אלגוריתם חישובי אשר ניבא נכונה את התגובות האישיות של משתתפי המחקר למזונות שונים, ובין היתר, הראו כי אותו מזון השפיע באופן שונה על רמת הסוכר באותו האדם לאחר שינה או לאחר התעמלות. בשלב האחרון של המחקר, הרכיבו המדענים דיאטה על סמך האלגוריתם, מותאמת לכל אדם, והראו דיאטות שהורכבו בצורה "טובה" עזרו לנבדקים לשמור על רמות בריאות של סוכר בדם, ולעומת זאת, דיאטות ה"רעות" גרמו פעמים רבות לעלייה מהירה ומשמעותית ברמות אלה. יתר על כן, כתוצאה מדיאטה "טובה", נרשמו שינויים אחידים בהרכב חיידקי המעיים, דבר המצביע על כך שחיידקים אלה יכולים להיות מושפעים מדיאטה אישית, והם, בתורם, יכולים להשפיע על התגובה למזון מבחינת תגובת הגוף בשינוי רמת הסוכר בדם.

בשורה התחתונה, אומר פרופ' סגל: "התמקדנו בסוכר בדם מפני שרמות גבוהות שלו הן גורם סיכון לסוכרת, השמנת יתר והתסמונת המטבולית. ההבדלים העצומים שמצאנו בין העליות ברמות הסוכר אצל אנשים שונים שאכלו ארוחות זהות מראים כיצד המלצות תזונתיות אישיות ככל הנראה יעזרו לאנשים להישאר בריאים יותר מאשר המלצות תזונתיות אוניברסליות".

אגב, המחקר לא הסתיים, ואם בא לכם להשתתף בו:

 http://newsite.personalnutrition.org/WebSite/Home.aspx