שמש.
ים.
חול. (איכס)
משקפי שמש, ואוזניות MP, עיניים עצומות.
רק נשאר לפתוח אותן ולראות את כל עצי הקוקוס מסביבך, בזמן שאת/ה לוגם/ת איזה קוקטייל מליבו מפנק. ואז להתרענן עם מי קוקוס טריים.
אח… קוקוס קוקוס… כמה אקזוטי. כמה מפתה. כמה בולשיט.
איזו מין שלווה
בשנים האחרונות, מעבר לטרנדים האחרים בעולם ה- wellness, יש גם טרנד סביב הקוקוס, ובעיקר סביב שמן הקוקוס. תריצו חיפוש בגוגל, ותראו כמה רשומות מרעיפות שבחים יש על נפלאות שמן הקוקוס ( 83% מהערך התזונתי שלו הוא שומני, אז גם ככה הוא רובו ככולו שמן).
ואנחנו, תמימים כבן 4 שפתח את האינטרנט לראשונה בחייו – קוראים ובולעים. שהרי למה מישהו יכתוב משהו לא נכון? מילא כשזה קשור לסכסוך הישראלי-פלסטיני, אבלבהקשר הזה?!? למי יש אינטרס?
באמת, לא להרבה אנשים יש אינטרס. אבל לרוב חסרי האינטרס, יש מוטיבציה. ואג'נדה. ובוער להם בעצמות לפרסם ולכתוב ולהלל ולשבח – ולו רק בשם האמונה שהנה נמצא הקסם האולטימטיבי שפותר הכל. והרי לא צריך מחקרים או מאמרים – כי כבר היה כתוב באתר אחר, והוא וודאי בדק. בעידן של סטטוסים, ו-140 תווים, לאנשים כבר אין כוח לקרוא ולהתעמק. מספיקה הכותרת. ותמיד נוכל להאשים את מי שכתב אותה, ולא את עצמנו שלא ממש קראנו את התוכן.
אבל אחרי שסיימתי להתעמר בנו על השטחיות, נחזור לשולחן הנאשם האמיתי – הקוקוס. אז כאחד העם, גיגלתי "קוקוס", והרי לנו:
על קוקוס ואנשים רזים – Eatwell
"על איכויותיו וסגולותיו הרבות של שמן הקוקוס דובר רבות וטובות. מידע מחקרי חדש בדבר השמן המופלא הזה רק מחזק את ההמלצות הקודמות, וממשיך למצב את שמן הקוקוס בראש פירמידת השמנים. ולראייה: תושבי איי האוקיאנוס הדרומי אוכלים הרבה מאוד אגוזי קוקוס ומזונות טבעיים איכותיים נוספים, אולם קשה למצוא ביניהם אנשים שמנים. כאמור, גם אתלטים מרבים להשתמש בשמן קוקוס."
שמן קוקוס: הדבר החם בשוק המזון הבריא – Mako
"הוא בריא, הוא פרווה והוא מושלם לבצקים פריכים: הכירו את השמן הכי מזין שיש, שיעשה לכם טוב ללב ולמערכת החיסון, ועל הדרך יחליק לכם את הקמטים בעור."
כל מה שבריא בשמן קוקוס – וואלה! בריאות
"הוא טוב לדיאטה, מוריד כולסטרול, מאזן את רמות הסוכר בדם, מסייע בהעלמת פצעונים, מעולה לפדיקור ואפילו עוצר נשירת שיער."
ynet שמן קוקוס ובוטנים: התזונה שתעכב הופעת אלצהיימר – בריאות
"שמן הקוקוס, שעשיר בשומן רווי איכותי, מכיל סוג מיוחד של שומן המספק חומר דלק מיוחד למוח ויכול לעזור לחולי אלצהיימר לצמצום התסמינים, שכן כששמן קוקוס נצרך על ידי חולי אלצהיימר נראה כאילו חלקים בריאים של המוח עובדים טוב יותר."
בריאות – רפואה nrg – …הוקוס קוקוס: איך הפך שמן הקוקוס ללהיט היסטרי
הוא מחליק ומזין את עור הפנים, מחיה את השיער, השפתיים וכפות הרגליים, ובאופן מפתיע, גם מסייע להרזיה מהירה. הכל על שמן הקוקוס, להיט היסטרי בארצות-הברית ואירופה, שכבר זכה להגדרה "קרם הפנים הטוב ביקום".
אפילו הקוקוס לא מאמין כמה הוא נפלא
אחח… ניסים ונפלאות. והכל בחסות גוורדיית המומחים של אתרי התוכן.
אז בערה בי הבורות קצת, והתחלתי לגגל ולקרוא. ושאלתי שאלות את עצמי, ואז גיגלתי אותן, וקראתי שוב, ושאלתי שאלות שוב, ושוב, עד שנגמרו לי השאלות. אז בואו נעשה קצת סדר סטייל דל-שומן. אגב, מידת האמיתות שלא מה שאני כותב כאן עשויה להיות שקולה למידת האמיתות של מה שתקראו במקומות אחרים. לא תישאר לכם ברירה, ואולי תצטרכו אפילו לקרוא בעצמכם :).
בשורה התחתונה, יש המון דעות התומכות ביתרונות של שמן הקוקוס. אבל, אין כיום מחקר אמין (כזה שאומת ע"י חוקרים חיצוניים, עם נבדקים ייעודיים, נטול טעויות סטטיסטיות וכיו"ב), שמאמת כי שמן קוקוס מזרז חילוף חומרים, מקדם ירידה במשקל, מרפא אלצהיימר, משפר תפקוד מוחי, או משפר את בריאות הלב. וגם אם אהיה פחות greedy, אז אפילו אין שום מחקר שמוכיח ששמן קוקוס רע לנו פחות מאשר שמנים אחרים.
אז נתחיל עם עובדות. בקוקוס, 30 מתוך 33 אחוזי השומן, הם שומן רווי. בשמן קוקוס, 86% הוא שומן רווי. עובדה.
עם כל הטרנדים וה-hype של דיאטות פליאו ואטקינס, וגם דיאטות דלות-שומן או טבעוניות, או מה שזה לא יהיה, עדיין (כן, עדיין, נביאים אנחנו עדיין לא (עדיין)) אין שום פסיקה שסותרת את העובדה ששומן רווי מזיק ללב ולעורקים. עשורים של מחקרים מוכיחים את זה, ולא יהיה אף קרדיולוג שמכבד את עצמו שאפילו יסתור את זה. אז בהנחה שאנחנו מגבילים את כמות השומן הרווי, בערך כף של שמן קוקוס סוגרת את הפינה היומית של השומן הרווי לאדם ממוצע.
ומה עם כל המחקרים? הרי יש מחקרים, לא?!
- כן, יש מחקרים. אבל אם תפשפשו עמוק עמוק עמוק במחקרים, תראו שבד"כ במחקרי מעבדה, משתמשים בשמן קוקוס מסוג “Medical Grade MCT Oil”. הוא אכן שמן קוקוס, והייחודיות שלו היא שיש בו טריגליצרידים מסוג שרשרת בינונית (Medium Chained Triglycerides). אולי הוא דבר נפלא, אבל הוא לא הדבר שאתם רואים בסופר, או יכולים להשיג מחוץ למקום שאנשים לובשים בו חלוקים. זה תוצר זיקוק של שמן קוקוס. רוב הטענות התומכות ביתרונות השמן מתבססות על כך ששמן קוקוס הוא MCT, שכן חומצות שומן כאלו מוכחות להיות בעלות זמינות גבוהה יותר לחילוף חומרים (כלומר, בזמן העיכול הן מגיעות קודם כל לכבד, להיות זמינות כאנרגיה, ולא נשמרות כרקמות שומן). מה שלא אומרים לכם במחקרים המופלאים, הוא ששמן קוקוס הוא לא כולו MCT (רק 10-15% ממנו). אותו שמן מופלא (ש-99.9% מחומצות השומן בו הן כאלו), אפשר למצוא או בשימושים רפואיים או במחקרים. אז בואו נזכור – MCT לחוד, ושמן קוקוס לחוד.
(אגב, בהזדמנות תזכירו לי לכתוב על כמה אומגה 3 נפלא כשהוא נצרך בצורה טבעית, וכמה הוא כנראה שווה לקלקר כשלוקחים אותו בתור כדור)
- ואתם יודעים מה – שומן רווי. ביג דיל. הרי בעבר חשבנו שיש רק שומן רווי מסוג אחד. והנה, היום, אנחנו כבר יודעים שיש כמה סוגים של חומצות שומן רווי. אז היום אנחנו כבר יודעים ששומן רווי של שמן קוקוס, הוא לא אותו שומן רווי של חמאה, שהוא גם לא אותו שומן רווי של בשר (או של קקאו). אבל זה שאנחנו יודעים שהם שונים, עדיין לא אומר שיש מחקרים מספקים שתומכים ביתרונות של אותה חומצת שומן שמרכיבה את שמן הקוקוס.
- מה שאנחנו כן יודעים להגיד היום לגבי אותה חומצת שומן (שנקראת 'לאורית'), הוא שהיא מעלה את ה-LDL. (שזה הכולסטרול הרע)
- ומה עם אותם פולנזיים מדהימים? שצורכים מלא קוקוס, ואין להם מחלות לב?
זה,לדעתי, לגמרי בתחומי המחקר הסטטיסטי המוטה. ראשית, אף אחד לא התייחס לעובדה שהפולינזיים (במקרה) צורכים מעט מאוד סוכר, כולסטרול ומלח. שהדיאטה שלהם מורכבת מסיבים, צמחים ודגים בצורה חריגה ביחס לדיאטות מערביות. שהם פעילים פיזית יותר מאשר המועמדים המערביים. ושהם בקושי מעשנים.
וגם אם ניקח את המחקר המוטה הזה, ונסתכל על המידע – נראה שהמסקנה לגבי מחלות לב נעשתה על פי קריאות אק"ג חד-פעמיות של חולים. אבל אף אחד לא בדק, למשל, שיעורי תמותה או ביצע נתיחות. בקהילה הרפואית (וכנראה שאפילו בקהילת הלהט"ב), זה נקרא "אחלה בחלה" של מחקר.
פולניזי בריא לחלוטין
אז מה השורה התחתונה שלי? כאילו שצריך לחזור עליה שוב… אל תתפתו לכותרות קסם. בקהילה הרפואית, לוקח שנים (או עשרות) עד שמחקרים מוכחים להיות אמינים ומדויקים. תזכרו כמה טרנדים היו לפני 10 שנים, או 20 שנה, וכמה מהם החזיקו עד היום. ולא בגלל שעבר הזמן, אלא בגלל שדברים שלא מחזיקים תוכן, בסוף גם לא מחזיקים קהל. חכו עוד 5 עוד 10 שנים לפני שאתם מרשים לעצמכם להתמכר לשומן הרווי הזה.
ולא לשכוח, שגם לו היה נפלא וקסום, הוא עדיין שומן. אם אתם רוצים להחליף חמאה בתבשיל, מטבעונות או מצרכים בריאותיים – לכו על שמן קוקוס. אבל מעבר לכך – הוא עדיין… שומן.
ורק בשביל הכיף, סיכום קלורי קצר:
חלב קוקוס – הכיף הזה שמגיע בפחיות שימורים, ושלוגמים אותו בלי לחשוב במרקים אסיאתיים ושייקים. זה שקול ללגום בכיף שמנת. חצי כוס מכילה 24 גרם שומן ו-220 קלוריות.
קוקוס גרוס – בקושי תמצאו בארץ. זה מה שתקבלו אם תקלפו קוקוס עם קולפן, בדיוק לפני שתגיעו לבי"ח עם פציעות ידיים. אבל נניח שמצאתם כזה – חצי כוס מכילה 140 קלוריות ו-14 גרם שומן.
קוקוס יבש – מה שמוצאים בד"כ בשקיות בסופר ומוסיפים באפייה. ה"יתרון" הוא שמוסיפים לזה מלא סוכר, אז למעשה זה לא רק קוקוס. חצי כוס – 230 קלוריות ו-16 גרם שומן.
מי קוקוס – בניגוד לחלב, זה מכיל רק את החלק המימי, ללא עיבוד של "בשר הקוקוס". חצי מהישראלים אוהבים לקרוא לדבר הזה "איכס", והחצי השני "גן עדן". כוכב עולה בשמי משקאות האנרגיה (בכוס יש 45 קלוריות), אבל המחקרים אומרים שככל שזה נוגע להחזרת נוזלים לגוף, זה שקול ערך למים.
ביבליוגרפיה (יש היפרלינקים)
Is there science to support claims for coconut oil?, Cunningham E.
Krause's Food, Nutrition, & Diet Therapy, L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump
Natural Medicines Comprehensive Database
Consumption of saturated fat impairs the anti-inflammatory properties of high-density lipoproteins and endothelial function, Nicholls SJ, Lundman P, Harmer JA, Cutri B, Griffiths KA, Rye KA, Barter PJ, Celermajer DS.
1 פינגבאק