יום שישי, הקפה של הבוקר בבית קפה חיפאי. לרוב עוגות הגבינה או הסברינות הן הנחמות שלי לגבי "משהו ליד הקפה", אבל יש כמה מקומות יחידי סגולה שמגישים גם קנטוצ'יני (במקור באיטלקית זה קנטוצ'י, אין לי מושג איך זה התעוות לקנטוצ'יני, אבל בגוגל תמצאו מספר דומה של תוצאות ל-2 המילים). למזלי, ישבתי באחד מאותם בתי קפה. לחוסר מזלי, הוא לא היה משהו (לא הקפה, וגם לא הבית שלו), ועוד גרוע מכך, הקפה אפילו לא הצליח להאפיל על הקנטוצ'יני הרעוע. בקיצור, שישי מושלם בציר מוריה החיפאי.

אז מה היה שונה? העיניים שנפקחו מולי כשהזדמנתי את העוגיות.

"מה? אתה אוכל עוגיות? אבל זה עם חמאה".

"לא"

"אין מצב. אז בטוח יש בזה שמן או משהו כזה"

"אמממ… יש בזה ביצים. זה סוג של שומן"

"ושום דבר אחר??"

"לא"

אז קודם כל – יש קנטוצ'יני, יש ביסקוטי, ויש פנפורטה. לדעתי, זו עדיין אותה עוגיה, כי לא הצלחתי למצוא תשובה אחת שלא נסתרת במקום אחר. בקיצור, תקראו לזה איך שאתם רוצים, אבל בעיקרון מדובר בכיכר דחוסה דברים טובים (או ללא), שנחתכת דק-דק לאחר אפיה ראשונה, ואז נאפית שוב. בחלק מהמתכונים שתמצאו ברשת יש חמאה, אבל זה סתם ניסיון להימנע מהמרקם האמיתי שאמור להיות לזה – קשההההההה!! (אבל, הולך מצוין עם קפה, בין אם טובלים אותו, ובין אם לא)

בכל מקרה, אלו הן כנראה העוגיות הכי דלות בשומן שתמצאו. בד"כ מוסיפים להן אגוזים, שקדים, שוקולד צ'יפס, חמוציות, צימוקים, וכל מה שאפשר. אז באמת אפשר. לכו על הגרסה הבריאה (שקדים או אגוזי מלך, עדיף מפיסטוקים או אגוזי לוז), או על הגרסה הדלה יותר בשומן (חמוציות/צימוקים).

זהו. ברשת אפשר למצוא 100 מתכונים לזה, אבל הנה ורסיה קצת יותר בריאה מהשאר. (מספיק ל-2 כיכרות, שזה בערך בין 40-80 עוגיות, תלוי בחיתוך)

1/2 2 כוסות (350 גרם) קמח מלא או שיפון [254, 48, 6.5]

1 כפית אבקת אפייה

1/2 כפית אבקת סודה לשתייה

1/2 כפית מלח

2 ביצים + 1 חלמון [1.2, 18.9, 9.8]

1/2 כוס סוכר (אפשר חום, לא קריטי) + ממתיק כתחליף ל 1/2 כוס סוכר [100, 0, 0]

2 שקיות (20 גרם) סוכר וניל [20, 0, 0]

2 כפות ליקר שאוהבים [20, 0, 0]

1 כוס שקדים מולבנים (אפשר להכפיל, כמות השומן תוכפל בהתאם..) [20, 19.5, 45.5]

ביסקוטי קפה:  משתמשים בליקר קפה (מפתיע), ובנוסף מוסיפים כפית קפה נמס (לא מגורען) לחומרים היבשים. אם יש רק מגורען, אז להמיס בטיפה מים חמים ומוסיפים יחד על הליקר.

ביסקוטי לימוני: משתמשים בלימונצ'לו (שוב, מפתיע), ומוסיפים לבצק קליפה מגוררת מ-2 לימונים.

מחממים תנור ל-180 מעלות.

מנפים יחד בקערה את הקמח, האבקות והמלח.

טורפים ביצים וחלמון בקערה נפרדת עם הסוכר, סוכר הווניל והממתיק במשך דקה שתיים, עד שהתערובת מבהירה מעט. מוסיפים ליקר תוך כדי טריפה.

יוצרים גומה בחומרים היבשים, ויוצקים פנימה את תערובת הביצים. מערבבים רק עד לקבלת בצק אחיד. לקראת סוף הערבוב מוסיפים אגוזים ושקדים.

יוצרים מהבצק שתי כיכרות בידיים רטובות, ומניחים באופן מרווח על תבנית מרופדת בנייר אפייה.

אופים 35-30 דקות, עד שהכיכרות יציבות למגע (אם הן משחימות מאוד במהלך האפייה, מורידים את החום ל-170 מעלות, או מכסים באופן רופף בנייר אלומיניום). מוציאים, מצננים, פורסים את הכיכרות בעזרת סכין לחם לפרוסות בעובי חצי ס"מ.

מורידים את התנור ל-150 מעלות, משכיבים את הפרוסות על רשת ומייבשים בתנור במשך 30-25 דקות, עד שהן יבשות למגע.

אז כמה פצצת האנרגיה הזו שווה? 415 גרם פחמימה, 86 גרם חלבון, 62 גרם שומן. סה”כ 2560 קלוריות לשני הכיכרות, וזה בערך 30-65 קלוריות פר קנטוץ’, תלוי בגודל שלו. אגב, הפלא הזה  הוא לא דל-שומן (קרוב ל-10% בגרסה שלי), אבל אם רוצים לעשות אותו כזה, אפשר פשוט לקצץ את כמות השקדים לרבע כוס, ואת השאר להשלים עם פרי מיובש (חמוציות, צימוקים). קחו בחשבון שזה פוגע במרקם, שיהיה קצת פחות קראנצ’י. תתנחמו בזה שהשקדים הם לא דלי שומן, אבל… בריאים, שוין :).